Voedingsadviezen voor uw hond!

Voeding na aankomst van je hond uit het buitenland.

Uit ervaring weten wij dat de honden uit het buitenland veelal van de straat leven. Ze eten soms uit de prullenbak of zelfs van de vuilnisbelt. Na aankomst in Nederland zijn hun maag en darmen dan ook vaak gevoelig. Dit komt vaak door de spanning van de reis naar Nederland. Hier krijgen ze dan ook een nieuw huisje waar ze voor altijd mogen blijven. Hoe fantastisch is dat? Omdat wij uit ervaring weten dat brokken niet altijd een goede start zijn voor de honden, adviseren wij je om na aankomst je hond vers vlees te geven. Dit is bedoeld om de darmen en maag wat meer rust te geven en diarree tegen te gaan door alle stress die ze oplopen na zo’n lange reis. Geef je hond ook de rust de eerste paar dagen en ga niet gelijk lange wandelingen maken. Het kan zijn dat er de eerste dagen wat bloed bij de ontlasting zit. Schrik hier niet van. Dit komt door alle spanning van de reis en de nieuwe omgeving en gaat na een paar dagen weer over.

Het effect van voeding en gedrag.

Wat voer je jouw hond? Brokken, compleet vers vlees of stel je zelf zijn menu samen? Heb je er weleens bij stil gestaan dat de voeding die je je hond geeft van invloed kan zijn op wat hij doet, hoe hij zich gedraagt?

De meeste mensen kennen echter wel het effect van teveel koffie in je lichaam. Je wordt onrustig, kunt niet meer stil stilzitten, ben chagrijnig en geeft mensen een snauw. Ben je geen koffiedrinker, dan ken je misschien wel het effect van suiker en geur- kleurstoffen.

Deze relatie tussen stress en voeding kan zich ook uiten in fysieke klachten zoals een verhoogde spierspanning en maagklachten.

De voeding die je aan je hond geeft, kan zeer goed doorwerken in zijn gedrag. Alleen daarom is het al goed om een blik te werpen op het eten wat je geeft aan je hond. Brokken worden bijvoorbeeld geproduceerd onder hoge temperaturen, variërend van 75 (geperste brok) tot meer dan 150 graden (geëxpandeerde brok) Celsius. Veel van de aminozuren, vitamines en mineralen overleven deze hitte niet. De voedings stoffen gaan dus verloren of werken niet meer. Veel producenten sprayen na het verhittingsproces vitamines over de brokken, maar de meeste stoffen zijn ook nog eens licht- en luchtgevoelig.

Een goed alternatief is het voeren van verse voeding, compleet of zelf samengesteld. In het vlees zit onder meer de benodigde tryptofaan en alle ander benodigde vitamines en mineralen. Omdat verse voeding niet verhit wordt, blijven de stoffen in de voeding en komen ze dus in deze toestand in het lichaam van je hond terecht dat die er ook daadwerkelijk nog iets mee kan. Wil je geen verse voeding geven dan kun je overwegen met supplementen te werken om ervoor te zorgen dat je hond deze essentiële voedingstoffen in voldoende mate binnen krijgt.

De voedingstoffen die je hond binnenkrijgt, worden gebruikt als basis voor zijn hele lichaam en alle weefsels, zoals organen, spieren en bindweefsel. Dus ook zijn/haar zenuwstelsel, hersenen, hormonen en neurotransmitters. Ze bepalen het gedrag van een hond, want alles wat je hond doet is een reactie op deze stoffen. Uit onderzoek is gebleken dat een verhoogde opname van aminozuur tryptofaan agressie, obsessief-compulsief gedrag en stressgevoeligheid kan verminderen. Door voeding te kiezen waar dit inzit zul je zien dat je hond rustiger gaat worden. Jouw hond wordt een gelukkige hond als zijn maag en darmstelsel rustiger is. De maag en darmen zijn van essentieel belang hoe de hond zich voelt. Hier kan je jouw voer op aanpassen. Kijk wat het beste werkt voor jouw hond. Brokken, vers vlees of een samengesteld menu.

Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op!

Team Filos Dog Rescue