• Dog Rescue Team!
  • Leuke en sterke honden!
Filosdogrescue » Gedragsdeskundige Suzanne Bakker: de buitenlandse hond

Gedragsdeskundige Suzanne Bakker: de buitenlandse hond

Er zijn veel vooroordelen over het adopteren van een hond uit het buitenland. Buitenlandse honden zouden bijvoorbeeld altijd gedragsproblemen hebben. Na een onderzoek onder de respondenten van verhuisdieren.nl blijkt dat een groot gedeelte helemaal geen problemen hebben ervaren. Als er al problemen zijn dan komen deze vaak voort uit onvoldoende socialisatie aan onze Nederlandse omgeving. Daardoor kan angst en ongewenst gedrag ontstaan. Iets waar je met de juiste begeleiding je hond heel goed bij kan helpen.

Je hond laat zien dat hij een situatie spannend vindt, door:

• Langs zijn bek te likken (tongelen)

• Verwijdde grote pupillen of het wegdraaien van de ogen (veel oogwit zichtbaar)

• Een lage houding aan te nemen

• Te trillen/beven/bibberen

• Een lage staart te hebben of juist in een hoge opwinding te kwispelen (kort en snel)

• Weg te draaien met de kop of zelfs met het hele lijf

• De vacht op zijn rug en bij de staartaanzet omhoog te zetten (borstelen)

• Te grommen

• Te blaffen

Veel gedragsproblemen die voortkomen uit angst worden verkeerd ‘gelezen’ waardoor een angstige hond snel de stempel dominant of agressief krijgt. Wees daarom alert op stress signalen. Het is namelijk niet de bedoeling dat een hond constant stress ervaart, maar besef dat kortdurende stress ook een mooie kant heeft. Het is de weg naar groei. Als je direct stopt als iets lastig wordt, zal er nooit wat geleerd worden. Soms moeten we even doorzetten en de uitdaging en bijbehorende stress aanvaarden. Dus zie je dat je hond angstig of onzeker is? Behandel hem dan niet met medelijden, maar kijk naar wat hij op dat moment nodig heeft om verder te kunnen en van de ervaring te leren.

Wat kun je doen om je hond zich veiliger te laten voelen

Geef leiding en bescherming

Een angstige hond heeft veel behoefte aan duidelijkheid. Een stabiele, rustige leider is wat ze nodig hebben. Laat een angstige/onzekere hond nooit een ongemakkelijke situatie zelf oplossen. Dit zal uiteindelijk gaan leiden naar een hond die gaat blaffen en uitvallen. Helaas heeft dit gedrag vaak een stimulerend effect voor de hond omdat ze hier succes mee behalen. Als een hond blaft naar een passant, auto of fietser zal deze altijd weer weg gaan. De hond denkt dan dat zijn blaffen daarvoor heeft gezorgd en het gedrag heeft dus succes.

Je kunt het beste de hond erg dichtbij je houden. Laat de hond altijd naast je lopen en nooit voorop. Wanneer je de hond voorop laat lopen, zet je hem in de positie waarbij hij de keuzes moet maken. In spannende situatie laat je de hond rustig zitten. Zorg dat jouw lichaam altijd staat tussen de hond en hetgeen hij spannend vindt. Zo leert de hond dat jij de situatie voor hem oplost. Dit zorgt voor meer vertrouwen en een goede rolverdeling; leider & volger

Stel grenzen

Met grenzen stellen, bedoel ik structuur bieden. Grenzen, regels en regelmaat geven houvast en duidelijkheid. De hond weet van er van hem wordt verwacht en wat hij van jou kan verwachten. Dit zorgt voor rust. Begrenzen kan ook inhouden dat je de hond letterlijk minder ruimte geeft, omdat de geboden ruimte te veel voor hem kan zijn. Of dat je hem afremt bij hypergedrag.

Zorg voor voldoende rust

Geef je hond voldoende rust. Een volwassen hond slaapt zo’n 15 uur per dag. Puppy’s en oudere honden kunnen wel tot 20 uur per dag slapen. Zorg dat je hond ook echt genoeg slaapt, zodat hij al het nieuwe kan verwerken. Honden die niet voldoende slapen worden hyper en slecht corrigeerbaar.

Geef ruimte en tijd

Geef je hond de ruimte en de tijd om zelf te ontdekken. Laat hem in rust het huis en de tuin verkennen. Dring jezelf niet op. Laat de hond in zijn eigen tempo naar je toe komen. Zorg voor een veilige plek (bench of mand) waar hij zich terug kan trekken als hij daar behoefte aan heeft. Een plek waar hij niet gestoord wordt. Het duurt gemiddeld 2 tot 6 maanden voor een hond een beetje gewend is aan zijn nieuwe omgeving. Zorg dat je ook gewoon lekker je eigen dingen blijft doen. Het is beter als je niet steeds met je hond bezig bent. Dat leert hem meteen dat hij je niet de hele tijd hoeft te volgen. Loop af en toe even weg en kom terug zonder hier aandacht aan te besteden. Laat de hond dan gewoon op zijn plek liggen. Op deze manier leert een hond om even alleen te zijn.

Ook buitenshuis zal de hond moeten wennen aan de omgeving. Als een hond erg gespannen of angstig is, zal hij niet plassen of poepen. Vandaar dat een hond de eerste paar dagen ook wel eens binnen zijn behoefte kan doen omdat het buiten nog te spannend is. Laat de hond de eerste periode elke twee uur even kort naar buiten op dezelfde plek, bijvoorbeeld een grasveldje in de buurt. Op deze manier zal de hond snel vertrouwd zijn met dit plekje en zal hij zijn plas en poep buiten gaan doen. Om vervelening te voorkomen en te wennen aan nieuwe situaties, is het fijn om ook één keer per dag een langere wandeling te maken. Blijf hierbij goed kijken naar de behoeftes van je hond. Elke hond is anders en zal ook een wat andere aanpak nodig hebben.

Ik hoop dat deze tips helpend zijn, voor een goede start van een fantastische vertrouwensband tussen jou en je hond. Tot slot wil ik nog benadrukken dat er vooral niet gewacht moet worden met het stellen van vragen. Loop je tegen problemen aan? Begrijp je het gedrag van je hond niet? Ik help graag!

Bij vragen graag een whatsapp bericht met een omschrijving van de situatie/vraag naar nummer: 06-44849486 Dan plannen we aan de hand van het bericht een telefoongesprek.

Het eerste telefonische consult is gratis voor adoptanten van Filos Dog Rescue

Een volgend telefonisch consult kost 25 euro

Mocht het nodig zijn, kan ik ook bij jullie thuis een consult doen. Een persoonlijk consult duurt ca 90 minuten en kost 130 euro (plus eventuele reiskosten)

Tijdens zo’n consult gaan we met de hond aan de slag en train ik jou als baasje. Ik zorg ervoor dat jullie samen in balans komen, zodat je weer samen met je hond kunt genieten!

Mvg Suzanne Bakker

Gediplomeerd gedragsdeskundige